„Profesorii au înțeles că numai schimbându-și metoda pot să-și câștige elevii”. Despre folosirea investigației în predarea științelor

Vreme de trei luni, profesorii de fizică și chimie din programul „Începe la școală” au învățat cum pot să-și transforme elevii în investigatori pasionați ai fenomenelor naturii. Folosindu-se de întrebări care să le stârnească curiozitatea, profesorii îi pot ajuta pe copii să refacă traseul parcurs de un cercetător, pornind de la o problemă dificil de rezolvat la o descoperire științifică.

Cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”

Cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale cu sprijinul ING Bank România, a fost susținut de doi formatori cu experiență în predarea prin investigație, Rodica Răcășanu, profesoară de chimie la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Moreni și Mihai Fârtat, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 4 din Râmnicu Vâlcea.

„Profesorii au descoperit ce înseamnă investigația și au înțeles că, dacă utilizează metoda investigației, chimia și fizica sunt mai atractive, noțiunile putând fi integrate cât mai mult în viața reală. Au înțeles că numai schimbându-și metoda pot să-și câștige elevii. La finalul cursului, mi-au spus că această abordare ajută elevii în formarea capacității de a gândi critic și creativ, de a comunica și colabora, de a lucra în echipă”, spune Rodica Răcășanu. Cursul, care a fost structurat în patru module, le-a arătat profesorilor cum să traducă competențele elevilor în comportamente observabile și măsurabile, cum să proiecteze unități de învățare și cum să creeze itemi pentru teste, cu ajutorul cărora să evalueze în mod obiectiv.

Cum funcționează construirea de schele pentru elevi

„Unul dintre conceptele care le-au plăcut foarte mult este cel de scaffolding, ridicarea de schele pentru a-i ajuta pe elevi să învețe”, povestește Rodica Răcășanu. Scaffolding-ul implică o serie de strategii didactice prin care profesorul sprijină elevii în învățarea unor noi concepte sau în dezvoltarea unor abilități, oferind sugestii și resurse care să-i ajute să înțeleagă mai bine. Pe măsură ce elevii capătă mai multă încredere și experiență, sprijinul se reduce treptat, iar ei devin din ce în ce mai independenți în procesul de învățare. Astfel, scaffolding-ul promovează autonomia, învățarea pe termen lung și dezvoltarea unor abilități metacognitive, cum ar fi autoreflecția și autocorectarea.

Profesorul Panfil Pârvulescu, care predă chimia de gimnaziu la mai multe școli din Timișoara, a fost unul dintre participanții la curs. „A fost un curs foarte bine organizat, iar avantajul este că a fost online și au putut participa colegi din mai multe localități. Mă uit peste notițe și încerc să aplic cât mai mult investigația la clasă, să îi fac pe elevi să descopere cât mai mult. Investigația este foarte atrăgătoare pentru copii, ei doresc întotdeauna să caute, să descopere. Investigația îi implică mai mult în lecție, facem tot felul de conexiuni, facem referiri și la alte discipline… Copiii sunt curioși, la vârsta asta curiozitatea este foarte mare”, declară profesorul. 

„În timpul cursului, mi s-a mai părut interesantă proiectarea unităților de învățare, cu cele patru etape, cinci cu evaluarea. Am urmărit cu interes cam tot ce s-a discutat și încerc să aplic și acum”, punctează Panfil Pârvulescu. „O mare provocare este însă absența laboratoarelor, transformate în majoritatea școlilor în săli de clasă”, spune el.

Cum se face o evaluare obiectivă

Într-o țară în care testarea este mereu un punct sensibil în discuțiile despre educație, modulul referitor la evaluare le-a oferit profesorilor instrumente necesare pentru crearea unor teste care să măsoare cu acuratețe competențele elevilor.

„Cursul arată cum unei competențe specifice, îi corespund trei comportamente observabile, iar fiecare comportament se evaluează prin trei-șase itemi. Așadar, trebuie să te gândești ce competență vrei să evaluezi, și după aceea să te gândești câți itemi sunt de cunoaștere, câți sunt de analiză, câți sunt de raționament”, explică Rodica Răcășanu.

Partea legată de evaluare i s-a părut extrem de interesantă Laviniei Gherban, care predă chimia în Timișoara atât la nivel de gimnaziu, cât și la nivel de liceu. „Un lucru foarte important învățat la curs a fost și realizarea unui test de evaluare. Am învățat să împărțim itemii obiectivi, semiobiectivi și subiectivi pe care îi folosim la proiectarea testului de evaluare sîn funcție de  domeniul cognitiv – cunoaștere, aplicare și raționament (analiză, sinteză, evaluare) – și nu în ultimul rând în funcție de nivel – scăzut, mediu și ridicat”, povestește profesoara.

Însă întrebările sunt importante nu doar în evaluare, ci și în învățare, arată cursul organizat de CEAE. Lecțiile de științe predate prin investigație pornesc întotdeauna de la o întrebare. „Care este lichidul cel mai important din viața noastră? Putem trăi fără el?; Care este acidul din stomac care ne poate crea probleme fiind în exces? Cum se numesc substanțele compuse care ajută plantele și solul pentru a-și crea condiții prielnice de creștere și dezvoltare?”, enumeră Lavinia Gherban câteva întrebările pe care le va utiliza la clasă.

Una dintre provocările întâmpinate de profesori în predarea prin investigație este efortul mai mare necesar pentru pregătirea lecțiilor. Însă răsplata este pe măsură. Un studiu de impact realizat de CEAE a scos la iveală că utilizarea învățării prin investigație la fizică duce la îmbunătățirea competențelor specifice ale elevilor și la creșterea gradului de interes față de această materie.

Pregătirea printr-un program susținut a profesorilor pentru a utiliza investigația științifică în predarea fizicii are un impact pozitiv atât asupra competențelor cadrelor didactice, cât și asupra competențelor specifice ale elevilor, așa cum sunt ele definite de programa școlară.

Cursul „Învățarea centrată pe competențe – de la proiectare la evaluare”, organizat de CEAE, s-a desfășurat online, între 06.11.2024 și 14.02.2025, cu data evaluării finale programată pe 07.03.2025. Cursul a oferit 25 de credite profesionale transferabile.

***

O comunitate sănătoasă începe la școală, într-un spațiu modern și adecvat, cu învățământ atractiv, profesori implicați și elevi curioși, care comunică deschis.

Programul „Începe la școală” este un demers comun de îmbunătățire a experienței școlare, dezvoltat pentru o perioadă de 2 ani și derulat de Școala Încrederii, CSR Nest, Asociația De-a Arhitectura și Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE). Creat împreună cu ING Bank România.”

Category: #Uncategorized